Man kan leva Strömsöliv om man vill

Katarina har i drygt ett år varit tillbaka i Österbotten. Det var efter tio år tillbringade utanför landskapet som hon beslöt sig för att flytta tillbaka till hemtrakterna. Bakom sig lämnade hon livet i huvudstaden. Orsaken till att hon beslöt sig för att komma tillbaka var den typiska:
- Nytt och spännande jobb och livskvalitet, konstaterar Katarina, som bor och arbetar i Vasa.

Oj då. Ekar det här? Särskilt livskvaliteten är ett återkommande tema då det gäller orsaker till varför österbottningar känner suget tillbaka till hemtrakten.

Jobb = återflyttare

Vännerna i Helsingfors rynkade inte heller på näsan då de hörde om Katarinas planer. De tyckte det hela var positivt. Katarina vet också varför.
- De flesta vill flytta, men allt hänger på jobben.

Jobbet, ja. Katarina trivs bra på sitt, vilket givetvis skapar goda förutsättningar för att hon ska vara nöjd över beslutet att komma tillbaka. Det finns annat positivt också.
- Gemenskapen är stark här uppe, funderar hon. - Dessutom är livskvaliteten hög. Man kan leva billigare än i storstäder, man kan leva Strömsöliv om man vill.

Strömsöliv – ett lite lustigt begrepp som på många sätt beskriver just det som Österbotten kan vara, ett begrepp som på nåt konstigt sätt samtidigt är både en sinnesstämning och en miljö. Ett minne. En doft. En känsla av att höra till.

Katarina har lyckats få mig att drömma mig bort. Hon fattar sig kort och koncist, men lyckas ändå sätta fingret på det väsentliga i att vara österbottning.

Hon uppmanar mig ännu: - Se till att skapa förutsättningar för jobb, så kommer nog folk hit.

Bra! Nu är vi inne på just det temat som är viktigt – för såväl dem som funderar på att söka sig till Österbotten som för dem som försöker rekrytera kompetent arbetskraft. Arbetsplatser är nåt som finns i Österbotten – mer än annanstans. År efter år ligger landskapet i toppen då det gäller sysselsättningen i landet. Enligt en del beräkningar ska det under loppet av ett par år att lediganslås upp till 14000 arbetsplatser i Österbotten. Det är mer än vad vi österbottningar kan fylla.

 

Uppdaterat 14.10.2014, klockan 14.53