Jobberbjudandet ledde till tanken

Vasabon Milla flyttade år 1999 tillbaka till Österbotten med sin man efter åtta år i Helsingfors. Till familjen hör numera även två döttrar.

Tanken att flytta tillbaka till Österbotten

- Min man fick ett jobberbjudande från Vasa, vilket ledde till att vi började fundera på hur det skulle vara att bo där igen, berättar Milla. - Eftersom vi båda var hemma från Vasa, så kunde våra vänner väl förstå att vi ville tillbaka. Tråkigt var det ju självklart, för vi hade många goda vänner i Hesa. Men våra föräldrar blev jätteglada, och de vänner som var kvar i Vasa också, såklart.

Livet i Österbotten efter flytten

- Livet i Vasa har varit betydligt lättare än om vi skulle bo i Helsingfors. Arbetsresorna är korta, dagis och skola känns trygga. Vi har fått många nya vänner i Vasa via arbetsplatser och via barnen. Det är kort väg till alla hobbyn - till golfplanen, slalombacken, simhallen, skidspåret, idrottshallen, tennishallen, gymmet - allt finns på max. 10 minuters köravstånd från centrum, räknar Milla ivrigt upp. Dessutom var det trevligt att upptäcka, att då man får barn ordnar rådgivningen träff med andra i samma situation. Via ”rådgivningsträffarna” har jag fått tio nya vänner för livet, plus deras familjer. Senare har jag hört att något sådant inte finns i Hesa.

Varför Österbotten?

Det här är en fråga som Milla verkar ha ett klart svar på. – I Österbotten finns bra och trygga skolor, möjlighet att bygga hus relativt nära centrum, kort arbets- och skolväg så gott som överallt. Dessutom är boendekostnaderna betydligt billigare än i huvudstadsregionen! Jag och min man kunde som exempel köpa en ny radhuslägenhet och bil i Vasa då vi sålde vår tvårummare i Helsingfors.

Vill man ha en internationell karriär, så är det också möjligt, berättar Milla (som svarar på mina frågor i Kina). - Vasaregionens energikluster är det största i Norden, och man kan få jobb på ett globalt bolag som Wärtsilä eller ABB. Själv jobbar jag på The Switch som är ett internationellt bolag med verksamhet i Finland, Kina, USA, Tyskland, Indien, Korea och Spanien. Med tanke på internationella kontakter, fungerar flygtrafiken mellan Vasa och Helsingfors mycket bra, upplyser Milla.

Milla har också upptäckt att det finns skillnader i arbetsklimatet mellan huvudstadsregionen och Österbotten. - Här stressas det betydligt mindre. Man gör sitt jobb och sen går man hem. I Hesa blev det lite så, att man var tvungen att göra långa dagar eftersom de andra också gjorde det, trots att arbetsmängden kanske inte ens skulle ha krävt det. Det kan självklart även bero på var du jobbar, funderar Milla, som uppenbart är nöjd med sin egen situation.

Uppdaterat 14.10.2014, klockan 14.53