Från Rivieran till Pampas

Sommaren 2006 flyttade vasabon Heidi tillbaka till Österbotten efter fem år utomlands. Nu, många år senare, trivs Heidi bra hemma i Vasa. Till familjen hör numera även hennes franska man Stéphane och döttrarna Neema och Della.

Efter att ha bott såväl på franska Rivieran som i Lyon, flyttade Heidi till den lilla staden Beausoleil, som angränsar till Monaco.

- Min man ville prova på att bo i Finland redan i ett tidigare skede, men det var först då vi började fundera på att bilda familj som tanken konkretiserades. När jag sedan blev gravid så fattade vi beslutet över en helg, berättar Heidi.

När beslutet var fattat blev det fart på flytten.

- Vi sade upp oss och bokade flyttlasset så att jag skulle hinna till Finland i god tid för att tas hand om FPA inför barnets födelse. Det kändes dessutom som om vi, eller rättare sagt jag, hade sett tillräckligt av livet på Rivieran och speciellt i Monaco.

Det var inte den varma solen Heidi var trött på, utan närmast den förorenade luften och tanken på att skuffa barnvagn längs med de ”ynkligt små trottoarerna”, som hon uttrycker det, och upp och ner för trapporna i höghus utan hiss. Också mamma- och pappaledighetens betydligt kortare längd i Frankrike var en orsak att ta den växande familjen till Finland. Bristen på dagisplatser och det faktum att det kommande barnets farföräldrar ännu var i arbetslivet – och därmed inte kunde hjälpa till med att ta hand om barnet – var detaljer som fick flytten till Österbotten och barnets morföräldrars stöd att kännas lockande.

Karriärbyte - En möjlighet

Väl i Vasa började Stéphane studera finska och svenska på Evangeliska Folkhögskolan i Österbotten. Heidi tog det första jobbet som erbjöds för att hinna få ihop lite inkomster inför moderskapsbidraget. Eftersom Monaco, där arbetsplatsen varit tidigare, inte är ett EU-land, hade den lön hon fått där ingen inverkan på bidraget i Finland.

- Ekonomiskt gick jag miste om en hel del på grund av det, men det var det värt. Dessutom var ju boendekostnaderna såpass mycket lägre i Österbotten än på Rivieran. Under min mammaledighet blev jag sedan uppringd och erbjuden det jobb som jag fortfarande har. Min man har sedermera fått jobb inom restaurangbranschen, och eftersom han är servitör och bartender till utbildningen så är det ju bra.

Heidi berättar också att man i Finland mer allmänt ser branschbyte som ett alternativ senare i livet. - Så är inte fallet i Frankrike.

Problemet med dagisplats i Frankrike visade sig vara lättare löst i Finland. - Dagisplats fick vi lätt på det dagis som vi hade önskat, ett kvarter från vårt hem. Och nu hoppas vi på att få en plats även åt vår yngre dotter i samma syskongrupp.

"Syjunta för mammor"

Till en början kändes det ensamt att komma tillbaka till Österbotten, särskilt eftersom de flesta av de tidigare österbottniska vännerna hade flyttat, främst till huvudstadsregionen. - Min man fick förstås mycket utländska kompisar via skolan, men jag hade bara en barndomsvän kvar här i Vasa. I och med rådgivningsträffarna och Arbetarinstitutets "syjunta för mammor" hittade jag dock ett stort nytt gäng och sammanhang och det har varit fantastiskt! utropar Heidi förnöjt, och fortsätter i samma andetag om möjligheterna när det gäller fritidsaktiviteter. - Hobbyn har jag bättre möjligheter till här än i Monaco, eftersom "arbis-aktig" verksamhet inte är lika utvecklad där som här. Sportsalar kostar massor och öppethållningstiderna är väldigt begränsade, nämner hon till Vasas fördel. Men visst saknar familjen kulturen, maten, havet och det vackra böljande och soliga landskapet i Beausoleil, för att inte tala om den sociala biten – small talk och öppenhet.

Det är ju inte alla som flyttar till det platta Pampas från vackra soliga och böljande landskap i Frankrike, men trots det beskriver Heidi sitt Österbotten med värme. - Det är lugnt, tryggt, rent och familjärt här. Bor man i centrum så är allting nära och på gångavstånd. För barnfamiljer finns det flera fina parker och dagisbarnen har möjlighet att bekanta sig med sin närmiljö genom promenader till torget, utflykter till skogen och så vidare.

Inte något man kan ta förgivet, verkar det som.

Uppdaterat 14.10.2014, klockan 14.53