Täällä Strömsöelämä on mahdollista

Katarinan paluusta Pohjanmaalle on nyt reilu vuosi. Elämää maakunnan ulkopuolella kesti kymmenisen vuotta ennen kuin hän päätti palata kotikonnuilleen. Pääkaupungissa vietetyt vuodet saivat riittää; syy muuttoon kuulostaakin tutulta:
- Uusi, jännittävä työ sekä elämänlaatu, toteaa nyt Vaasassa asuva ja työskentelevä Katarina.

Oho. Kaikuuko täällä? Varsinkin elämänlaatu on toistuva teema, kun kyselee pohjalaisten kaipuusta kotiseudulleen.

Työpaikka = paluumuuttaja

Helsinkiin jääneet ystävät hyväksyivät asian mukisematta. He pitivät muuttoa positiivisena asiana. Katarina tietääkin siihen syyn:
- Suurin osa haluaa muuttaa, mutta kaikki riippuu työpaikan löytymisestä.

Niin, se työpaikka. Katarina viihtyy työssään hyvin, ja sillä on luonnollisesti vaikutusta siihen, miten tyytyväinen hän on omaan paluupäätökseensä. Mutta on niitä muitakin positiivisia tekijöitä.
- Yhteisöllisyys on täällä vahvaa. Elämänlaatu on omaa luokkaansa. Täällä voi asua edullisemmin kuin suurkaupungissa, täällä Strömsöelämä on mahdollista, hän pohtii.

Strömsöelämä – aikalailla hassu käsite, joka monella tapaa kuitenkin kuvailee sitä, mitä Pohjanmaa voi olla. Se on sekä mielentila että ympäristö. Muisto. Tuoksu. Yhteenkuuluvuuden tunne.

Taas sitä mentiin. Katarina saa minut uneksimaan. Hän ilmaisee itseään lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta onnistuu jollain lailla silti pääsemään täällä elämisen ytimeen.

Hän kehottaa minua vielä: - Pitäkää huoli, että työllisyydelle luodaan edellytyksiä, työpaikkojen mukana tulee myös paluumuuttajia.

Hyvä! Nyt olemmekin asian ytimessä! Tämä on tärkeää sekä Pohjanmaalle muuttoa haikaileville että niille työnantajille, jotka hakevat osaavaa työvoimaa. Työtilanne on Pohjanmaalla hyvä – parempi kuin muualla. Vuosi toisen jälkeen maakunta on tilastojen huipussa, mitä tulee maan työllisyyteen. Joidenkin laskelmien mukaan maakunnassa avautuisi parin vuoden sisällä jopa 14 000 työpaikkaa. Niiden täyttämiseen tarvitaan myös työvoimaa muualta.

Päivitetty 14.10.2014, Kello 14.53