Rivieralta Pohjanmaan tasangoille

Vaasalainen Heidi palasi Pohjanmaalle vuoden 2006 kesällä vietettyään viisi vuotta ulkomailla. Monta vuotta myöhemmin Heidi viihtyy hyvin Vaasassa. Nykyään perheeseen kuuluvat myös hänen ranskalaisperäinen miehensä Stéphane sekä tyttäret Neema ja Della.

Asuttuaan sekä Ranskan Rivieralla että Lyonissa Heidi muutti Monacon rajalle ranskalaiseen Beausoleil’n pikkukaupunkiin.

- Mieheni oli jo aikaisemmin osoittanut kiinnostuksensa Suomessa asumiseen, mutta vasta silloin, kun mietimme perheen perustamista, ajatus konkretisoitui toden teolla. Tullessani raskaaksi päätös tehtiin yhden viikonlopun aikana, Heidi muistelee.

Kun päätös kerran oli tehty, järjestyi muutto nopeasti.

- Sanoimme molemmat itsemme irti ja järjestimme muuton niin, että ehtisin Suomeen hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää ja KELAn palvelujen piiriin. Sitä paitsi minulle alkoi jo riittää elämä Rivieralla, ja varsinkin Monacossa.

Syy ei ollut lämpimässä auringossa, vaan lähinnä ilmansaasteissa ja taustalla olevassa mielikuvassa rattaiden lykkäämisestä ”naurettavan pienillä jalkakäytävillä”, kuten Heidi asian ilmaisee, ja hissittömän kerrostalon rappusissa. Myös huomattavasti lyhyemmät äitiys- ja isyyslomat vaikuttivat ajatukseen tuoda kasvava perhe Suomeen. Vähäiset päivähoitopaikat ja se, että lapsen Ranskassa asuvat isovanhemmat edelleen olivat työelämässä, aiheuttivat lisää mietteitä hoitopaikan järjestymisestä. Näin alkoi muutto Pohjanmaalle ja siellä Heidin vanhempien tuki tuntua houkuttelevalta.

Alan vaihto on mahdollisuus

Vaasassa Stéphane alkoi opiskella suomea ja ruotsia EFÖ:n ruotsinkielisessä kansanopistossa. Heidi tarttui ensimmäiseen vastaantulevaan työpaikkaan, jotta ehtisi saada jonkin verran tuloja äitiystuen pohjaksi. Koska Monaco, jossa aikaisempi työpaikka oli ollut, ei ole EU-maa, eivät aikaisemmat tienestit vaikuttaneet tuen määrään Suomessa.

- Taloudellisesti jäin paljosta paitsi juuri tämän takia, mutta se oli kyllä sen arvoista. Lisäksi asumiskustannukset ovat täällä niin paljon edullisemmat kuin Rivieralla. Äitiyslomani aikana minulle soitettiin ja tarjottiin sitä työpaikkaa, jossa edelleen olen. Mieheni on sittemmin saanut töitä ravintola-alalta. Hän on koulutukseltaan tarjoilija ja baarimestari, joten oman alan työpaikka on upea juttu.

- Suomessa nähdään lisäksi yleisemmin kuin Ranskassa alan vaihto myöhemmän elämänvaiheen mahdollisuutena, kertoo Heidi.

Hoitopaikan löytämisen ongelmallisuus Ranskassa osoittautui sitäkin helpommaksi Suomessa. – Saimme tyttärellemme helposti paikan sieltä, mistä toivoimmekin, korttelin päästä kodistamme. Nyt toivomme, että saamme nuoremmallekin tyttärellemme sisaruspaikan samasta päiväkodista.

"Äitien ompeluseura"

Alkuun elämä Pohjanmaalla tuntui yksinäiseltä: suurin osa aikaisemmista pohjalaisystävistä oli muuttanut pääkaupunkiseudulle. – Mieheni sai tietysti paljon ulkomaalaisia ystäviä koulunsa kautta, mutta minulla oli täällä enää vain yksi lapsuudenystävä, Heidi kertoo. Neuvolatapaamisten ja ruotsinkielisen työväenopiston ”äitien ompeluseuran” kautta sain uuden ystäväjoukon, ja se on ollut aivan mahtavaa, iloitsee Heidi ja kertoo samaan hengenvetoon harrastusmahdollisuuksista. – Täällä on kyllä paremmat mahdollisuudet harrastaa kuin Monacossa, varsinkin työväenopistomuotoisen kurssitoiminnan vuoksi. Kuntosalit olivat Rivieralla kalliita ja niiden aukioloajat hyvin rajalliset. Mutta vaikka Vaasassa hyviä puolia onkin, kaipaa perhe taakse jättämänsä Beausoleil’n kulttuuria, ruokaa, merta ja kauniita, aaltoilevia maisemia, puhumattakaan sosiaalisesta elämästä, small talkista ja avoimuudesta.

Kaikkihan eivät muuta Pohjanmaan tasangolle Ranskan kauniin aurinkoisista ja aaltoilevista maisemista, mutta siitä huolimatta Heidi kuvailee omaa Pohjanmaataan lämmöllä. – Täällä elämä on rauhallista, turvallista, puhdasta ja tuttavallista. Keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä. Lapsiperheet voivat nauttia hienoista puistoista ja päiväkotilapset pääsevät tutustumaan lähiympäristöönsä tekemällä kävelyretkiä torille, metsään ja niin edelleen.

Ilmiselvästi nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Päivitetty 14.10.2014, Kello 14.53